Після рясних дощів люди масово ринули в ліс насолоджуватися “тихим полюванням”.

Але нажаль щороку в Україні велика кількість грибників помирає від отруєння цими лісовими дарами.

Тож давайте згадаємо головні правила при збиранні грибів:

– Збирати гриби тільки з дорослими;

Збирати потрібно тільки тi гриби, які ви добре знаєте;

– Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

– Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

– Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

– Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на  забруднених територіях.

– Під час посухи грибів краще не рвати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

– Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

– Не вживайте сирих грибів.

– Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

– Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

– Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

– Ніколи не застосовуйте „домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Що робити, якщо з’явилися симптоми отруєння

Здоров’я i навіть життя людини, що отруїлася грибами, залежить від того, наскільки своєчасно їй нададуть медичну допомогу.

При будь-якому отруєнні грибами, навіть на перший погляд нетяжкому, слід негайно звернутися до лікаря.

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, проноси, судоми, посилене потовиділення, мимовільне сечовиділення. До приходу лікаря необхідно перш за все постаратися вивести отруйну речовину з організму. Для цього необхідно звернутися до дорослих, щоб допомогли промити шлунок i спорожнити кишківник. Шлунок промивають теплою водою, содовим розчином або слабким розчином марганцевокислого калiю.

Постраждалому не можна самому йти в лікарню, а також бігти або їхати на велосипеді. Це може сприяти швидкій дії отрути. Тому хворий до госпіталізації i в період перебування у лiкарнi повинен дотримуватися постільного режиму.

Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.

До смертельно отруйних грибів відносяться:

– бліда поганка (мухомор зелений);

– опеньок сірчано-жовтий;

– волоконниця Патуйяра, плютка.

 

До дуже отруйних грибів відносяться:

–        мухомор  білий;

–        мухомор червоний;

–        мухомор пантерний.

 

До просто отруйних грибів відносяться:

–        опеньок цегляно-червоний, несправжній;

–         печериця рудіюча.

Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

Поділитися новиною:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *